Pepsi Cola och Nike

Det gick för några år sedan ett gäng fantastiskt välgjorda reklamfilmer för Nike. Spelare som David Beckham, Roberto Carlos, Kaká, Raúl, Verón, Rivaldo, Casillas, Nesta, Messi, Henry, Lampard, Arshavin och Drobga med många flera stora fotbollsspelare var med i de välgjorda reklamfilmerna för Pepsi Cola. Många av de här spelarna var samtidigt sponsrade av Adidas. Exempelvis bar Beckham, kanske idrottsvärldens största profil vid tiden, skor från Adidas. Även Kaká spelade i Adidas. Samtidigt spelade många spelare vid tiden för klubbar vars lagtröjor bar Nikes logga. Det var när allt kommer omkring avancerade samarbeten med krångliga kontrakt fullt inbakat med frånskrivelser och överenskommelser till följd av alla uppenbara intressekonflikter.

Utifrån en marknadsförares synpunkt är det här väldigt intressant. Så många olika gigantiska företag, där vissa är närmaste konkurrenter, kan samarbeta och producera reklamfilmer likt nedanstående:

Detta är bara en av många reklamfilmer där flera kontrakterade spelare från Nike, Adidas och Puma gått samman och medverkar i en reklamfilm för Pepsi.

Det är väldigt klart att det finns fullt av restriktioner för hur mycket Adidas och Nike får exponeras här. Klart är att det är en reklamfilm för Pepsi. Det finns inget snack om det. Men märkte du av Nike eller Adidas logos i filmen? Ja, de finns där. Kolla igen när David Beckham tar av sig sin rock. Reklamfilmen är från 2003 då Beckham spelade för Manchester United som då var sponsrade av Nike. Notera att han bär deras origanltröja från 2003 med Nikes märke på sitt vänstra bröst. Emot honom står ingen mindre än Real Madrids målvakt Iker Casillas. Och vad har han för tröja? Jo, orignaltröjan från 2003 där Adidas är sponsor. Sedan kommer ju också Roberto Carlos in i bilden, också han med Real Madrids tröja.

Om man räknar antalet sekunder som Adidas och Nike är med och får exponera sin logga i filmen är det närapå exakt lika länge. Något säger mig att det var avtalat att det skulle vara så.

Den uppmärksamma kanske också noterar att två andra företag fick mycket utrymme i filmen. Siemens och Vodafone ses också mycket tydligt på lagtröjorna. Garanterat fanns det avtal om dessa också.